Συστατικά
-
Για τα μελομακάρονα
-
300 γρ. Σπορέλαιο
-
200 γρ. Βούτυρο αγελάδας λιωμένο
-
70 γρ. Κονιάκ
-
150 γρ. Πορτοκάλι χυμό
-
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
-
150 γρ. Ζάχαρη
-
850 γρ. Αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
-
10 γρ. Μπέικιν πάουντερ
-
1 κουτ. γλυκού κοφτή Σόδα σκόνη (μαγειρικής)
-
μισό κουτ. γλυκού Κανέλα σκόνη
-
μισό κουτ. γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
-
Λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι για το ντεκόρ
-
Για το σιρόπι
-
500 γρ. Νερό
-
250 γρ. Ζάχαρη λευκή
-
500 γρ. Μέλι
Εκτέλεση
Σε κάποια πράγματα δεν χρειάζονται πολλά λόγια! Απλά τα φτιάχνεις και τα τρως μόνος σου ή με παρέα! Αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς με σίγουρο αποτέλεσμα! Η ζύμη μας θα βγάλει περίπου 80 μελομακάρονα.
Βήματα
1
OK
|
Για τα μελομακάροναΒάζουμε σε μία λεκάνη το σπορέλαιο, το βούτυρο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για ένα λεπτό. Στην συνέχεια προσθέτουμε την σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για 2 λεπτά μέχρι να γίνει ένα η ζύμη μας. Δεν ανακατεύουμε παραπάνω γιατί θα βγάλει η ζύμη μας λάδι κάτι που δεν το θέλουμε. |
2
OK
|
Παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε στο χέρι μας (όσο το σχήμα ενός μικρού καρυδιού) την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε σε ταψάκια που έχουμε βάλει από πριν λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να μας ροδοκοκκινήσουν (περίπου 20 λεπτά). Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλες, Ρίχνουμε από πάνω λίγο μέλι και προσθέτουμε χοντροκομμένο καρύδι. |
3
OK
|
Για το σιρόπιΣε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και την ζεσταίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το σιρόπι χαμηλώνουμε στα μισά την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει για 6 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά το σιρόπι στην άκρη. Βάζουμε κρύα τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε. |
4
OK
|
|