Τσαΐτι με τυρί (Λακωνίας)

0 0
Τσαΐτι με τυρί (Λακωνίας)

Μοιραστείτε το στα social media:

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε τον σύνδεσμο

Συστατικά

Ρύθμιση μερίδων
Για το φύλλο
500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. Ελαιόλαδο
10 γρ. Ξύδι απλό
Αλάτι
250 γρ. Νερό
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
800 γρ. Τυρί χλωρό 400γρ κασέρι με 400γρ. γλυκια γραβιέρα ή μόνο με φέτα
15 φρέσκα φύλλα Δύοσμος ψιλοκομμένα
2 πρέζες Αλάτι
1 πρέζα Πιπέρι
  • 30 λεπτά
  • Για 10 άτομα
  • Μεσαίο

Συστατικά

  • Για το φύλλο

  • Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Κοινοποίηση

Το τσαίτι είναι παραδοσιακή τηγανιτή πίτα με πολύ λεπτό χειροποίητο φύλλο, στην Λακωνία η γέμιση έχει τυρί χλωρό και δυόσμο, αυτό θα συναντήσεις στις περισσότερες ταβέρνες ή και σε σπίτια που μπορεί να επισκεφτείς. Υπάρχουν και παραλλαγές όπως με φρέσκα χόρτα ή με φέτα. Όποτε κατεβαίνω στο χωριό και είναι η εποχή του, αγοράζω 2 κεφάλια και τα βάζω στην κατάψυξη. Έτσι όταν θέλω να φτιάξω τσαίτια βγάζω λίγο λίγο τυρί απο την κατάψυξη και τα φτιάχνω. Τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και η γεύση τους λόγω του τυριού είναι απίστευτη.

Βήματα

1
OK

Για το φύλλο

Βάζουμε σε μια βαθιά λεκάνη το αλεύρι δημιουργώντας στο κέντρο του μια λακκούβα .Προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά και μετά ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις για 2 με 3 λεπτά. Αφού έχει ξεκολλήσει η ζύμη μας από τα τοιχώματα της λεκάνης την βάζουμε πάνω στον πάγκο μας ζυμώνοντας με δύναμη για 2 με 3 λεπτά ακόμα. Αν μας κολλάει στα χέρια ακόμα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 μπαλίτσες και τις αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένες με μια πετσέτα για 30 λεπτά. Παίρνουμε μία μία μπαλίτσα και την ανοίγουμε με τον πλάστη μας πασπαλίζοντας αλεύρι και στον πάγκο και πάνω στο φύλλο που ανοίγουμε. Κάθε φύλλο που ανοίγουμε του δίνουμε ένα ορθογώνιο σχήμα και γεμίζουμε στο κέντρο του, έπειτα βρέχουμε με νερό τις άκρες της ζύμης και κλείνουμε σαν φάκελο(βλ. φώτο). Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία, το ελαιόλαδο στο τηγάνι να φτάνει μέχρι τη μέση. Βγάζοντάς τα από το τηγάνι τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα παραπάνω λάδια και σερβίρουμε. Αν δεν θέλουμε να τα τηγανίσουμε την ίδια μέρα τα αποθηκεύουμε ένα ένα σε διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη βγάζοντας κάθε φορά την ποσότητα που θέλουμε να τηγανίσουμε.

2
OK

Για τη γέμιση

Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό μέρος του τρίφτη και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε τον δυόσμο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε 80 γρ. από το μείγμα μας στα φύλλα που έχουμε ανοίξει.

Τάρτα με κοτόπουλο και κατίκι
προηγούμενη
Τάρτα με κατίκι Δομοκού, κασέρι, μυρωδικά και κοτόπουλο
Σουφλέ σοκολάτας
επόμενη
Εύκολο “σουφλέ” πικρής σοκολάτας
Τάρτα με κοτόπουλο και κατίκι
προηγούμενη
Τάρτα με κατίκι Δομοκού, κασέρι, μυρωδικά και κοτόπουλο
Σουφλέ σοκολάτας
επόμενη
Εύκολο “σουφλέ” πικρής σοκολάτας

Αφήστε το σχόλιό σας

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here