Συστατικά
-
200 γρ. Καβουρόψυχα
-
30 Αμπελόφυλλα
-
200 γρ. Ρύζι γλασέ
-
1 Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
-
0.5 ματσάκι Άνιθο ψιλοκομμένο
-
0.5 ματσάκι Δυόσμο ψιλοκομμένο
-
25 γρ. Σχοίνοπρασο
-
80 γρ. Φινόκιο τριμμένο
-
1 Καρότο τριμμένο
-
2 Λεμόνι στιμμένο
-
1 λεμόνι Ξύσμα λεμονιού
-
100 γρ. Ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Εκτέλεση
Τα αμπελόφυλλα είναι ένα αγαπημένο υλικό, ειδικά όταν τα βρίσκω φρέσκα προς τα τέλη Απρίλη αγοράζω πάντα για να τα φτιάξω την ίδια στιγμή ή να τα αποθηκεύσω για να τα έχω όταν δεν θα βρίσκω φρέσκα. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι υλικά θέλουμε και να φτιάξουμε φανταστικές συνταγές με αυτά. Πάντα θέλουν ζεμάτισμα πριν τα γεμίσουμε, και αυτά που είναι σε άλμη κάποιες φορές θέλουν παραπάνω χρόνο για να μαλακώσουν. Εδώ έχουμε μία συνταγή με άρωμα θάλασσας. Δοκιμάστε την και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Βήματα
1
OK
|
Παίρνουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για 3 λεπτά, αν είναι κονσέρβας που είναι πιο σκληρά τα ζεματάμε για 6 με 7 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. |
2
OK
|
Στρώνουμε τα ντολμαδάκια μας με το κλείσιμο του φύλλου να πατάει κάτω και γεμίζουμε την κατσαρόλα μας ομοιόμορφα με τα ντολμαδάκια που φτιάχνουμε. Αφού τα στρώσουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα τοποθετούμε από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα για να μην ανοίξουν όταν θα βράζουν. Γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ελέγχουμε το ρύζι αν είναι έτοιμο και αν χρειάζεται αφήνουμε λίγο ακόμη. Μόλις είναι έτοιμα γέρνουμε την κατσαρόλα και με την βοήθεια του πιάτου βγάζουμε τα υγρά που έχουν μείνει. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε. |