Συστατικά
-
800 gr. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
30 gr. Κακάο σκόνη
-
200 gr. Καλαμποκέλαιο
-
4 Αυγά
-
2 Μπέικιν πάουντερ
-
2 Βανίλιες
-
380 gr. Γάλα εβαπορέ
-
3 φακελάκια Μαγιά ξερή
-
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
-
Για το σιρόπι
-
1100 gr. Ζάχαρη
-
1350 gr. Νερό
-
4 Γαρύφαλλακαρφάκια
-
1 Ξύλο κανέλλας
-
1 Φλούδα λεμονιού
-
1/2 Λεμόνι στιμμένομικρό
Εκτέλεση
Συνταγή που έχω πάρει από την θεία μου, τα φτιάχνει και τα τρώμε από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Το κακό με αυτά τα ροξάκια είναι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα, νομίζω ούτε στα δύο, βασικά δυσκολεύομαι να σταματήσω για να πω την αλήθεια!
Βήματα
1
OK
|
Για το σιρόπιΒάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε περίπου για 10 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν αρχίζει και πήζει ελαφρώς το σιρόπι μας. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει αφαιρούμε τα μπαχαρικά και την φλούδα. |
2
OK
|
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα (χλιαρο για να μην μας χαλάσει την μαγια όταν την ρίξουμε μέσα). Ρίχνουμε την μαγιά μες το γάλα και ανακατεύουμε καλα. |
3
OK
|
Σε μια λεκάνη βάζουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα το μείγμα μας και μετά προσθέτουμε το γάλα με την μαγιά, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας. Ρίχνουμε τα πρώτα 400 γρ. αλεύρι λίγο λίγο στο μείγμα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, παίρνουμε 350 γρ. απο την ζύμη που έχει δημιουργηθεί και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κακάο και τα 50 γρ. αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Χωρίζουμε σε 5 μπαλίτσες και σκεπάζουμε την ζύμη με το κακάο για 20 λεπτά. |
4
OK
|
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι στην λευκή ζύμη που είχαμε ξεκινήσει και ζυμώνουμε καλά με δύναμη για 5 λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 μπαλίτσες και σκεπάζουμε για 20 λεπτά. Ανοίγουμε τις λευκές μπαλίτσες σε μεγάλα φύλλα και λεπτά, τοποθετούμε στην αρχή του κάθε φύλλου τις μπαλίτσες του κακάο που τις έχουμε κάνει μακριά μπαστούνια όσο είναι το άνοιγμα του κάθε φύλλου. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε 2 με 3 εκατοστά περίπου. Τα πατάμε λίγο με τις παλάμες μας και τα βάζουμε σε λαδωμένα ταψάκια. Ψήνουμε στους 185 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. |
5
OK
|
Μόλις τα βγάζουμε ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω και γυρνάμε τα ροξάκια και από τις δυο πλευρές. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ σιροπιάζονται. Βγάζουμε τα ροξάκια από το ταψί και όσο σιρόπι έχει μείνει το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τα σιροπιάσουμε όλα. |