Συστατικά
-
550 γρ. Αλεύρι για τσουρέκι
-
12 γρ. Μαγιά ξερή
-
150 γρ. Ζάχαρη λευκή
-
180 γρ. Γάλα φρέσκο
-
120 γρ. Βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματιουLurpak ή Όλυμπος
-
2 Αυγά100 γρ.
-
1/2 κουτ. γλυκού Μαστίχα
-
1 κουτ. του γλυκού Μαχλέπι
-
1/2 κουτ. γλυκού Αλάτι
Εκτέλεση
Αφράτο και πεντανόστιμο, θέλει τον χρόνο του αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Ακολουθήστε βήμα βήμα την συνταγή και η επιτυχία είναι σίγουρη. Να προσέξετε το γάλα να είναι απλά χλιαρό γιατί αν είναι πολύ ζεστό θα χαλάσει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει. Όλα τα υλικά του ψυγείου να τα έχετε βγάλει νωρίτερα να έχουν πάρει θερμοκρασία δωματίου. Μεγάλη προσοχή όταν το κάνετε πλεξούδα και το αφήστε να φουσκώσει να μην χτυπηθεί και να μπει με προσοχή για να ψηθεί.
Βήματα
1
OK
|
Ξεκινάμε πρώτα φτιάχνοντας ένα ρευστό ζυμάρι που θα είναι αυτό που θα φουσκώσει τέλεια το τσουρέκι μας. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε απλά να γίνει χλιαρό (να μην κάψει, ούτε να ζεσταθεί πολύ) και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ την μαγιά και την ζάχαρη, ανακατεύουμε ελαφρώς, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και από πάνω της βάζουμε μια πετσέτα. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου. |
2
OK
|
Μόλις φουσκώσει προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι από τα 550 γρ. που έχουμε και ανακατεύουμε με το χέρι μας για να γίνει σαν χυλός. Στην συνέχεια το ξανασκεπάζουμε όπως πριν και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (20 λεπτά περίπου). Περιμένοντας να φουσκώσει, βάζουμε σε ένα μούλτι ή σε γουδί το αλάτι, το μαχλέπι και την μαστίχα. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και τα αφήνουμε στην άκρη. |
3
OK
|
Αφού φουσκώσει το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και ξεκινάμε το ζύμωμα στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλεύρι με ένα κουτάλι μέχρι να το βάλουμε όλο, βάζουμε τα αυγά, την σκόνη από το αλάτι, το μαχλέπι και την μαστίχα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και να ενσωματώσει όλα τα υλικά η ζύμη μας (5 λεπτά περίπου). Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να ζυμωθεί για 12 λεπτά, θα πάρουμε ένα τέλειο ζυμάρι για τσουρέκι. Το βγάζουμε από το μίξερ και το βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη ή μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και από πάνω βάζουμε και μία πετσέτα. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες. |
4
OK
|
Αφού φουσκώσει το βγάζουμε από την λεκάνη και το βάζουμε πάνω στο πάγκο μας , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε 3 μακριά μπαστούνια. Τα φτιάχνουμε σε πλεξούδα και αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω αμύγδαλο φυλέ. Το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι ένα αυγό με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε με ένα πινελάκι με προσοχή το τσουρέκι να μην το τραυματίσουμε. Το ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου, μόλις ψηθεί το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Όταν είναι χλιαρό το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη για να μας διατηρηθεί περισσότερες μέρες αφράτο. |