Χριστουγεννιάτικο δεντράκι μελομακάρονου με λευκή σοκολάτα
και φρούτα του δάσους

0 0
Χριστουγεννιάτικο δεντράκι μελομακάρονου με λευκή σοκολάτα

Μοιραστείτε το στα social media:

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε τον σύνδεσμο

Συστατικά

Για το δεντράκι μελομακάρονου
300 γρ. Σπορέλαιο
200 γρ. Βούτυρο αγελάδας λιωμένο
70 γρ. Κονιάκ
150 γρ. Πορτοκάλι χυμό φρέσκο
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
150 γρ. Ζάχαρη
850 γρ. Αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
10 γρ. Μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κοφτή Σόδα σκόνη (μαγειρικής)
μισό κουτ. γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
μισό κουτ. γλυκού Κανέλα σκόνη
200 γρ.(προαιρετικά) Μαύρα μούρα
200 γρ.(προαιρετικα Μύρτιλα
2 Φόρμες χριστουγεννιάτικου δέντρου ( μεταλλικές η χάρτινες σε διαστάσεις Υ 28 χ Π 20)
Για το σιρόπι
500 γρ. Νερό
250 γρ. Ζάχαρη λευκή
500 γρ. Μέλι
Για το γκανάζ λευκής σοκολάτας
500 γρ. Σοκολάτα λευκή ψιλοκομμένη
500 γρ. Κρέμα γάλακτος 35%
  • 50 λεπτά
  • Εύκολο

Συστατικά

  • Για το δεντράκι μελομακάρονου

  • Για το σιρόπι

  • Για το γκανάζ λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση

Κοινοποίηση

Η ζύμη για τα μελομακάρονα παίρνει μια διαφορετική μορφή και γίνεται ένα ωραίο και διασκεδαστικό γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Βήματα

1
OK

Για το δεντράκι μελομακάρονου

Βάζουμε σε μία λεκάνη το σπορέλαιο, το βούτυρο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για ένα λεπτό. Στην συνέχεια προσθέτουμε την σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για 2 λεπτά μέχρι να γίνει ένα η ζύμη μας. Δεν ανακατεύουμε παραπάνω γιατί θα βγάλει η ζύμη μας λάδι κάτι που δεν το θέλουμε.

2
OK

Βουτυρώνουμε τις φόρμες και στρώνουμε την ζύμη μας ( περίπου 2 πόντους). Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να μας ροδοκοκκινίσουν (περίπου 25 λεπτά). Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν ρίχνουμε από πάνω και ομοιόμορφα για να πάει παντού από 200 γρ. σιρόπι καυτό στο κάθε δεντράκι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και στην συνέχεια μοιράζουμε το γκαναζ λευκής σοκολάτας στις 2 φόρμες. Αφήνουμε να παγώσει η γκανάζ στο ψυγείο και βγάζουμε να στολίσουμε τα φρούτα μας. Αν θέλουμε στολίζουμε με ότι άλλο θέλουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο, παραμένει ζουμερό και νόστιμο. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε ένα δεντράκι και την υπόλοιπη ζύμη να φτιάξουμε τα κλασσικά μελομακάρονά μας.

3
OK

Για το σιρόπι

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και την ζεσταίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το σιρόπι χαμηλώνουμε στα μισά την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει. Ρίχνουμε σε κάθε δεντράκι όσο γράφουμε πιο πάνω στην συνταγή μας.

4
OK

Για το γκανάζ λευκής σοκολάτας

Σπάμε σε πολύ μικρά κομματάκια την λευκή σοκολάτα και την βάζουμε σε μία μπασίνα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, μόλις ξεκινήσει να πάρει την πρώτη βράσει το τραβάμε από την φωτιά και την ρίχνουμε στην μπασίνα με την λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει λείο και ομοιόμορφο το γκανάζ μας. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε πάνω στο δεντράκι μας. Διατηρούμε στο ψυγείο, παραμένει ζουμερό και νόστιμο.

Κριτσίνια με χυμό καρότου, ελαιόλαδο και κεφαλοτύρι
προηγούμενη
Κριτσίνια με χυμό από καρότα, ελαιόλαδο και κεφαλοτύρι
Κριθαρότο με απάκι Κρήτης
επόμενη
Κριθαρότο με απάκι Κρήτης, πιπεριά Φλωρίνης και τσαλαφούτι
Κριτσίνια με χυμό καρότου, ελαιόλαδο και κεφαλοτύρι
προηγούμενη
Κριτσίνια με χυμό από καρότα, ελαιόλαδο και κεφαλοτύρι
Κριθαρότο με απάκι Κρήτης
επόμενη
Κριθαρότο με απάκι Κρήτης, πιπεριά Φλωρίνης και τσαλαφούτι

Αφήστε το σχόλιό σας