Συστατικά
-
Για το σιρόπι εσπρέσο
-
200 γρ. Ζάχαρη λευκή
-
200 γρ. Νερό
-
80 γρ. Καφέ εσπρέσο
-
Για την κρέμα πραλίνας
-
600 γρ. Γάλα φρέσκο
-
4 Κρόκους αυγών
-
100 γρ. Ζάχαρη λευκή
-
50 γρ. Κορν φλάουρ
-
170 γρ. Σοκολάτα πραλίνα κομμένη σε μικρά κομμάτια
-
400 γρ. Κρέμα γάλακτος (την κάνουμε σαντιγί)
-
40 γρ. Ζάχαρη άχνη
-
6 φέτες Τσουρέκι
Εκτέλεση
Αν σας έχει μείνει τσουρέκι τότε δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το υπέροχο και εύκολο γλυκό.
Βήματα
1
OK
|
Για το σιρόπι εσπρέσοΦτιάχνουμε έναν διπλό εσπρέσο, αν δεν έχουμε μηχανή για εσπρέσο μπορούμε να πάρουμε έναν έτοιμο από οποιοδήποτε κατάστημα έξω. Θέλουμε 80 γρ. αν είναι λιγότερο προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να πάει στα γραμμάρια που έχουμε πει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, το βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία |
2
OK
|
Για την κρέμα πραλίναΠαίρνουμε τις φέτες του τσουρεκιού και τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι, τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρώμα. Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις κόβουμε σε μέτριους κύβους και τις ξαναβάζουμε στο ταψάκι. Ρίχνουμε μες το ταψάκι με τους κύβους από το τσουρέκι το σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ρουφήξουν όλο . Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και φτιάχνουμε μία σφιχτή σαντιγί, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο. |
3
OK
|
Σε μία λεκάνη βάζουμε τους κρόκους αυγών, γάλα (100 γρ.), και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα το μείγμα μας. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την ζάχαρη και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να ζεσταθεί το γάλα χωρίς να κοχλάσει. Μόλις ζεσταθεί το γάλα το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά την μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας συγχρόνως. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα μας μαζί με το υπόλοιπο γάλα και το ξαναβάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία πάνω στο μάτι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. |
4
OK
|
Μόλις πήξει η κρέμα την βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε την σοκολάτα πραλίνα και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μείγμα. Σκεπάζουμε καλά με διαφανή μεμβράνη ακουμπώντας την πάνω στην κρέμα πραλίνα για να μην παίρνει αέρα και δημιουργηθεί πέτσα, (κάτι που δεν θέλουμε γιατί θα μας χαλάσει την υφή )και την βάζουμε στο ψυγείο. Όταν παγώσει η κρέμα μας θα σφίξει, χτυπάτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να πάρει μία πολύ ωραία κρεμώδη υφή και γυαλιστερή όψη. |
5
OK
|