Συστατικά
-
Για την βινεγκρέτ μήλου
-
1 μικρό Πράσινο μήλο (ξινόμηλο)
-
2 κουτ. σούπας Μουστάρδα
-
30 γρ. Μηλόξυδο
-
1 κουτ. γλυκού Μέλι
-
90 γρ. Ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Για το κους-κους
-
250 γρ. Κους-κους το αυθεντικό (όχι το ζυμαρικό)
-
350 γρ. Ζωμός γαρίδας
-
500 γρ. Νερό ζεστό
-
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
-
Πράσινο μήλο (ξινόμηλο) κομμένο σε μικρά κυβάκια
-
0.5 ματσάκι Δυόσμο ψιλοκομμένο
-
0.5 ματσάκι Άνηθο ψιλοκομμένο
-
0.5 ματσάκι Μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
4 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φετούλες
-
15 Ντοματίνια κομμένα στα 4
-
12 Γαρίδες
-
2 κουτ. της σούπας Ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μία νόστιμη σαλάτα με μυρωδικά, γαρίδες και μήλο που ο συνδυασμός της θα σας καταπλήξει. Μπορούμε να το φάμε και σαν κυρίως πιάτο αφού δεν της λείπει τίποτα. Μια έξυπνη και νόστιμη επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.
Βήματα
1
OK
|
Για την σάλτσα με πράσινο μήλο |
2
OK
|
Για το κους- κουςΑρχικά θα φτιάξουμε έναν γρήγορο ζωμό γαρίδας από τα κεφάλια και το σώμα τους. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε το σώμα και τα κεφάλια, χαράζουμε την πλάτη από τις γαρίδες και βγάζουμε το εντεράκι. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια και το σώμα από τις γαρίδες, προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πιέζουμε και σπάμε τα κεφάλια από τις γαρίδες με την κουτάλα , μόλις πάρουν το επιθυμητό χρώμα ρίχνουμε τα 500 γρ. του βραστού νερού. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι τον ζωμό προσέχοντας να μην περάσει τίποτα άλλο εκτός από καθαρό ζωμό. Ζυγίζουμε τον ζωμό και παίρνουμε 350 γρ. από αυτόν, εάν είναι λιγότερος από 350 γρ. συμπληρώνουμε με λίγο νερό. |
3
OK
|
Βάζουμε το κους-κους σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Παίρνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε να πάρει μία βράσει. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός γαρίδας τον ρίχνουμε στο μπολ με το κους-κους, σκεπάζουμε καλά με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά. Μόλις πιει τα υγρά ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το κους-κους ρίχνουμε μέσα το πράσινο μήλο σε κυβάκια, τον δυόσμο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, το πιπέρι και την σάλτσα πράσινου μήλου. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι, σκεπάζουμε και βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να ψήσουμε τις γαρίδες. |
4
OK
|
Στεγνώνουμε καλά με λίγο χαρτί τις γαρίδες. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή θερμοκρασία, μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι τοποθετούμε μέσα τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε την σαλάτα απο το ψυγείο την βάζουμε σε μία πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τις γαρίδες. |